Reč osnivača

Zašto da se bavimo stresom?

marijana vilimonovicIzazova će uvek biti, ali od toga koliko poznajemo sebe i kako tumačimo događaje zavisi naša reakcija. Svojom reakcijom možemo umanjiti stres. Nije samo stvar iskustva i znanja, ima nešto i u navikama, poznatim, pretpostavljenim ponašanjima. Ako su dobre imaćemo i dobar efekat. Realnost sve pokaže. Ako nisu, nešto treba menjati. Ali šta? U kojoj meri i na koji način? I kako da sačuvamo svoju individualnost?

Iako nema ničeg specijalno novog što se samo vama dogodilo, univerzalna rešenja ne pomažu mnogo. Niko nije u vašoj koži, niko ne doživljava baš isto što i Vi.  Zbog toga mislimo da je najbolji pristup individualan, a da pažnju treba posvetiti i psihološkim i organskim faktorima, spoljašnjim događajima i unutrašnjim procesima. Sve je povezano. Ako želimo da vešto uspostavljamo balans potrebna nam je kontrola, moramo voditi računa o svom telu. Ako šrafovi nisu dobro utegnuti upravljanje iziskuje mnogo više snage i veštine nego što je potrebno. Zato se bavimo  i relaksacijom i zdravstvenim ponašanjem. Postoje događaji koji su za većnu ljudi stresniji od drugih, ali se ne mora ništa „izuzetno loše“ dogoditi da biste imali manifestacije stresa.

Naučite kako da zaštitite sebe od negativnih posledica stresa i sačuvate svoje zdravlje. Nikada nije ni rano ni kasno. Uvek je pravo vreme.

Srdačan pozdrav i život sa što manje stresa želi vam,

Marijana Vilimonović, diplomirani psiholog i  psihološki savetnik sa nacionalnom i evropskom licencom za savetovanje. Član Udruženja za Psihoterapiju, savetovanje i koučing Srbije; Evropske asocijacije za savetovanje; Društva psihologa Srbije.

Kontakt telefon / Viber: 065/3695509

Skype: Centar Psihosoma

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/marijana-vilimonović-b5b74646/